Action card - Alarmering - Evakuering af plejecenter ved brand

Evakuering af plejecenter ved brand

Leder / teamleder på stedet:

• Drager omsorg for involverede personer.
  • Oplister navne på involverede.
  • Indkalder nødvendigt personale

Sørger for at pårørende til hver enkelt kontaktes

Personalet på vagt

Når branden opdages

Ved brand:

• Alarmer brandvæsenet på 112 – husk at angive nøjagtig adresse og mest hensigtsmæssig indkørsel til stedet. En person tager imod brandvæsenet
  • Forsøg straks at få eventuelle beboere med flere ud af rummet, hvor det brænder.
  • Begræns skaden ved at lukke vinduer og døre
  • Evakuer truede beboere til nærmeste sikre opholdssted. Der henvises til lokale brandinstrukser
  • Såfremt forsøg på selv at slukke ilden opgives, lukkes døre og vinduer til det brændende rum. Beboerne evakueres om nødvendigt og om muligt ud i det fri eller nærmeste bygning
  • Sørg for at brandvæsenet straks ved ankomsten underrettes om eventuelle personer, der ikke er kommet i sikkerhed samt om hvor det brænder og brandens omfang
  • Institutionens ledelse kontaktes med henblik på orientering af krisestaben, kontakt til pårørende, debriefing af de involverede medarbejdere, kriseforebyggelse og/eller behandling samt pressekontakt mv.

Undgå panik – optræd myndigt og sørg for, at beboerne beroliges

Skab overblik:

• Hvad er behovet for genhusning?
  • Er der særlige behov, der skal tilgodeses for de genhusede, herunder pleje, pasning, medicinering etc.?
  • Krisehjælp til beboere/personale.

Dokumentation:
Dispositioner foretaget i løbet af vagten dokumenteres i omsorgssystemet, og ledelsen underrettes herom.

Der udpeges en koordinator blandt det tilstedeværende indtil en leder ankommer.

Normalt vil en brand ikke aktivere sundhedsberedskabet udover det personale, som er i vagt/ansat på plejehjemmet. Det er derfor nærmeste leder eller – hvis denne ikke kan træffes – den ansvarshavende, der – sammen med brandvæsen og evt. politi - leder indsatsen i den akutte situation.

Andre vigtige opmærksomhedspunkter

Hvert enkelt plejecenter skal have en skriftlig evakueringsplan samt plan for alarmering af eksterne og interne aktører.

Skabeloner til evakueringsplaner:

BILAG  Brand - Evakuering af plejecenter.docx

Alarmering - Evakuering af plejecenter ved brand

Alarmering Evakuering af plejecenter ved brand

Action Card - Evakuering af plejecenter ved brand

Personalet på vagt

Når branden opdages

Ved brand:

• Begræns skaden ved at lukke vinduer og døre

Undgå panik – optræd myndigt og sørg for, at beboerne beroliges

Skab overblik:

• Hvad er behovet for genhusning?
  • Krisehjælp til beboere/personale.

Skabeloner til evakueringsplaner:

BILAG  Brand - Evakuering af plejecenter.docx

Håndtering af iltflasker/bomber

Action Card - Håndtering af iltflasker/bomber

Personalet på vagt. Vigtigt, at brand og redning oplyses om tilstedeværelsen af iltflasker og hvor disse befinder sig i den brændende bygning.

Når branden opdages.

Afspær området, hvor iltflaskerne befinder sig.

Når beboere og personale er evakueret og der ikke er ild og stærk varme i nærheden af iltflaskerne og der er tid og overskud, fjernes iltflaskerne fra brandområdet.